Els RiuS. CaMinS D'AiGuA i De ViDa
Els rius. Camins d'aigua i de vida. Por José Manuel Almerich, geògraf que ha escrit diversos llibres i guions per a documentals sobre el medi ambient i Valentín Rodríguez fotógraf que ha rebut diversos premis de fotografia. Editat per Bromera
Segons conten els seus autors, els rius són les artèries de la terra. Sobre les valls i planes al·luvials han nascut i s’han desenvolupat els assentaments humans, i els cursos fluvials han permés el creixement econòmic de totes les civilitzacions des de la més remota antiguitat. Els rius són, a més, creadors de paisatges i refugi d’una infinitat d’espècies de flora i fauna que hi troben el seu hàbitat. Però els rius mediterranis, de cabal escàs i canviant, fràgils, estan condicionats pel clima i sotmesos a la intervenció de l’ésser humà.
Els rius. Camins d’aigua i de vida recorre els escenaris fluvials més espectaculars, des del seu origen en el cor de les muntanyes fins a les fèrtils planes litorals, on l’aigua arriba a la mar. A través de les pàgines d’aquesta obra, en seguirem el curs, des dels primigenis paisatges poc alterats pel temps, fins a les fèrtils hortes creades per la constància i la tenacitat dels nostres agricultors, i contemplarem els molins construïts al llarg dels llits dels rius. En definitiva, coneixerem tota la cultura ancestral que s’ha desenvolupat a les seues riberes.
Índex
I. Camins d'aigua. (Recorreguts dels rius Millars i Palància
II. Camins de vida. (Recorreguts del riu Turia)
III. Rius emblemàtics:trams i paratges conservats. (Recorregut del riu Xúquer)
IV. Final de trajecte: la mar. (Recorregut del riu Serpis)
V. L'aigua. Ub bé escàs i necessari. (Recorregut del riu Vinalopó)
El recorregut amb les paraules que fa Almerich és fantàstic, portant-nos als boscos de la ribera, serres, canyons, valls i congostos, barrancs... ilustrades per les magnífiques fotografies de Valentín Rodríguez. A mi m'agrade molt aquest llibre per que està allunyat de la idea del paissatge de la nostra comunitat: platjes i res més. Molt apropiat per a companyar els atles que hem de manejar per estudiar el relleu de la nostra Comunitat Valenciana.
Pera finalitzar hem deixat un video extraordinari amb el recorregut complet del riu de la nostra ciutat: el riu Vinalopó. Ens ho va fer arribar José Antón, un seguidor d'aquest blog i que des d'aquí li agraïm. No sap ell que bé que ens vindrà a la classe. Bé, ara ja ho sap. Moltes gràcies José.
Según cuentan sus autores, los ríos son las arterias de la tierra. Sobre los valles y llanuras aluviales han nacido y se han desarrollado los asentamientos humanos, y los cursos fluviales han permitido el crecimiento económico de todas las civilizaciones desde la más remota antigüedad. Los ríos son, además, creadores de paisajes y refugio de una infinidad de especies de flora y fauna que encuentran su hábitat. Pero los ríos mediterráneos, de caudal escaso y cambiante, frágiles, están condicionados por el clima y sometidos a la intervención del ser humano.
Los ríos. Caminos de agua y de vida recorre los escenarios fluviales más espectaculares, desde su origen en el corazón de las montañas hasta las fértiles llanuras litorales, donde el agua llega al mar. A través de las páginas de esta obra, seguiremos el curso, desde los primigenios paisajes poco alterados por el tiempo, hasta las fértiles huertas creadas por la constancia y la tenacidad de nuestros agricultores, y contemplaremos los molinos construidos a lo largo de los cauces de los ríos. En definitiva, conoceremos toda la cultura ancestral que se ha desarrollado en sus riberas.
Índice
I. Caminos de agua. (Recorridos de los ríos Mijares y Palancia)
II. Caminos de vida. (Recorridos del río Turia)
III. Ríos emblemáticos: tramos y parajes conservados. (Recorrido del río Júcar)
IV. Final de trayecto: el mar. (Recorrido del río Serpis)
V. El agua. Ub bien escaso y necesario. (Recorrido del río Vinalopó)
El recorrido con las palabras que hace Almerich es fantástico, llevando a los bosques de la ribera, sierras, cañones, valles y desfiladeros, barrancos ... ilustradas por las magníficas fotografías de Valentín Rodríguez. A mí me guste mucho este libro porque está alejado de la idea del paisaje de nuestra comunidad: playas y nada más. Muy apropiado para acompañar los atlas que debemos manejar para estudiar el relieve de nuestra Comunidad Valenciana.
Para finalizar hemos dejado un video extraordinario con el recorrido completo del río de nuestra ciudad: el río Vinalopó. Nos lo hizo llegar José Antón, un seguidor de este blog y que desde aquí le agradecemos. No sabe él lo bien que nos vendrá a la clase. Bien, ahora ya lo sabe. Muchas gracias José.
Comentarios
vaig veure aquest hivern un totalment glaçat preciós..
Bona nit,
El abrazo a todos.
Si alguien tiene interés, podemos indicarle donde está.
No lo conozco, podíamos hacer una excursión de finde...